112

Reizigers op de weg en op het spoor gaan gebukt onder sneeuwbuien, gladheid en vertraging

Het verkeer moet vrijdagochtend rekening houden met gladheid door bevriezing of sneeuw. Daarvoor waarschuwt de ANWB. De verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers die in een sneeuwbui terechtkomen de snelheid aan te passen, wat meer afstand te houden en te proberen niet onnodig te remmen of onverwachte stuurbewegingen te maken.

De NS zet minder treinen in vanwege de sneeuwbuien. In het oosten en zuidoosten van Nederland en op het traject Amsterdam-Eindhoven wordt de dienstregeling aangepast.

Aangepaste dienstregeling

De aangepaste dienstregeling geldt volgens de NS tot 10.00 uur. De vervoerder waarschuwt reizigers dat de sneeuwval voor extra hinder en reistijd kan zorgen en adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen. Daarop worden de aanpassingen in de dienstregeling direct doorgevoerd.

“De sneeuw trekt vanmorgen weg en het droge weer neemt het vanmorgen geleidelijk over. Later vanmorgen of vanmiddag is het ook in het noorden droog,” volgens Piet Paulusma. “De zon maakt met name plaatselijk in het  zuiden nog even kans. Verder blijft het bewolkt. Temperaturen van rond +1 graden in het noorden tot +5 of +6 graden in het zuiden van Limburg.”

Vroege ochtendspits

Tijdens de vroege ochtendspits kan het nog een beetje sneeuwen in het midden van het land, maar daarna trekt de sneeuw noordwaarts. Later vrijdagochtend valt vooral in de Kop van Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen nog een tijdje lichte sneeuw.

De hoeveelheid sneeuw die is gevallen of nog valt, is niet enorm. Op veel plaatsen valt hooguit een centimeter sneeuw. Het KNMI waarschuwt met code geel voor gladheid door sneeuw(resten) en bevriezing van natte weggedeelten.

Sneeuwschuivers

De sneeuwschuivers die vanmorgen vroeg de weg op moesten, dropen al snel weer af. Het bleek een ietwat overdreven maatregel.

ANP