Politiek

Nederlanders eensgezind: regering moet stevig optreden tegen Marokko

De staatssecretaris van Marokko wil niet met Nederland in gesprek gaan over het terugnemen van in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat vertelde Ankie Broekers-Knol donderdag in de Tweede Kamer.

Uit ons dagelijkse onderzoek onder het panel van Wat Vindt Nederland blijkt dat 96% vindt dat er stevig tegen Marokko moet worden opgetreden. Er deden ruim 2000 mensen mee aan het onderzoek en die zijn het bijna allemaal met elkaar eens. Er moet dus opgetreden worden tegen Marokko, maar hoe?

Uitkeringen stopzetten

Van de mensen die meededen met ons onderzoek stelt 60% voor om per direct alle uitkeringen die naar Marokko overgemaakt worden stop te zetten. 26% wil dat iedereen met een Marokkaans paspoort aan de grens geweigerd wordt. Het vertrouwen dat de staatssecretaris zelf het probleem zal oplossen lijkt er niet te zijn: slechts 9% van de ondervraagden zegt vertrouwen te hebben in Broekers-Knol. Er is, aan de andere kant, meer vertrouwen in premier Rutte (17%) en Koning Willem Alexander (18%). 24% zegt geen idee te hebben.

Lees ook: Asielzoekers uit veilig landen zorgen voor 95% van de overlast

Ook is er vanuit de ondervraagden weinig vertrouwen in Marokko: 58% denkt dat Marokko niet overstag zal gaan en de uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog terug zal nemen.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.