Weer & Verkeer

Recordhitte eiste 400 levens meer dan gemiddelde zomerweek

Dit jaar zijn er 2964 personen overleden tijdens de hittegolf eind juli, waarbij de hoogste temperaturen ooit gemeten werden. Dat zijn bijna 400 personen meer dan een gemiddelde week in de zomerperiode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Doordat er nu meer ouderen zijn is de sterfte onder die groep relatief gezien beperkt gebleven. Gemiddeld overlijden er 2564 mensen per week in de zomerperiode.

De extra sterfte deed zich voornamelijk voor bij personen van 80 jaar en ouder. In de week van de hittegolf in 2019 overleden 1687 personen van 80 jaar en ouder.

Bekijk hieronder waar de meeste ouderen zijn overleden:

Hittegolf 2006

In de leeftijdsgroepen 65 tot 80 jaar en 0 tot 65 jaar lag het relatieve aantal overledenen tijdens de hittegolf juist lager vergeleken met dezelfde periode in eerdere jaren en vergeleken met de hittegolf in 2006.

Volgens het CBS is de sterfte tijdens de hittegolf dit jaar hoger doordat er in het voorjaar van 2018 een lange koude periode met griep was. In die periode zijn veel personen overleden. In het voorjaar van 2019 was dit niet het geval en lag de temperatuur tijdens de hittegolf ook hoger.

Oost-Nederland

Regionaal waren er ook duidelijke verschillen in de temperatuur. Met name in Oost-Nederland was de temperatuur hoger en duurde de hittegolf daar wat langer dan in de rest van het land. In Oost-Nederland was er dus meer extra sterfte.

Lees ook: Juli was heet, droog en zonnig: een overzicht

In 2006 waren er twee hittegolven in juli. Met een lengte van 16 dagen was de tweede hittegolf van 2006 een van de langste en meest intense in zeker honderd jaar. Tijdens de hittegolven in 2006 overleden per week bijna evenveel extra personen.