Weer & Verkeer

Recordaantal reddingen tijdens hitte, Reddingsbrigade luidt noodklok

Afgelopen week moesten reddingsbrigades 2547 keer in actie komen. Dat is een record en volgens de hulpverleners zeer alarmerend. Met een nieuwe postercampagne hoopt de Reddingsbrigade mensen bewuster te maken van het gevaar van de zee.

De combinatie van een hittegolf en de zomervakantie leidde de afgelopen week tot overvolle stranden en dat resulteerde weer in de vele incidenten. Zo moesten er 79 mensen uit een levensbedreigende situatie gered worden.

De Reddingsbrigade Nederland wil dat er meer aandacht komt voor gevaarlijke situaties rondom zee. Ze zijn daarom een posteractie gestart om mensen te informeren over de do’s en dont’s op het strand.

Lees ook: Reddingsbrigade wil landelijke campagne om verdrinkingen te voorkomen

Twee meisjes gered

Brigadier Rico Schipper is heel blij met de actie. Vorige week nog moest hij twee meisjes van 6 en 16 uit het water halen. “Er waren twee meisjes en die dreven af. Dus toen heb ik m’n reddingsvest aangetrokken en ben in het water gegaan en ben gaan zwemmen.” Het 6-jarige meisje was op haar opblaasband weggedreven door de wind. Het andere meisje probeerde haar te redden maar kwam ook in de problemen. Gelukkig konden Rico en zijn collega in een boot de meisjes redden.

“De boot nam het 6-jarige meisje mee en ik ben met het meisje van 16 terug gaan zwemmen. En ik had wind tegen, de stroming tegen.” En dit was dus één van de vele incidenten. Koen Breedveld, directeur van de Reddingsbrigade vindt dat het er veel te veel worden. “Veel mensen die naar het strand komen, realiseren zich niet dat een strand geen zwembad is.”

‘Zwem niet alleen’

Vandaag werd er door de Reddingsbrigade een postercampagne gelanceerd om mensen te waarschuwen voor de gevaren van zwemmen in zee. “Let op de stroming, hou je kinderen in de gaten, ga niet alleen zwemmen, let op elkaar.”