Misdaad

Ietje (79) 'wordt gek' nu de zaak over haar verkrachting wéér langer duurt

De teleurstelling is groot bij Ietje van Lingen (79) uit Amsterdam. Vrijdag werd het hoger beroep uitgesteld tegen Nourdin G., de man die ervan wordt verdacht dat hij Ietje vier jaar geleden bruut heeft verkracht. “Het duurt onacceptabel lang.”

“Je wordt er gek van”, vertelt een teleurgestelde Ietje in de rechtszaal aan Hart van Nederland. “Het iedere keer pro forma, pro forma geweest, en nu krijg je weer zo’n klap in je nek. Je wordt er niet beter van.”

‘Hij heeft mijn leven verpest’

Sinds 31 juli 2015 staat het leven van Ietje op haar kop. Als de oudere vrouw in de vroege ochtend haar hondjes uitlaat in de Amsterdamse Helmersbuurt, wordt zij hard vastgepakt door een onbekende man. Hij wil haar geld wil hebben.

De man berooft Ietje niet alleen, hij stompt haar ook in het gezicht en verkracht de bejaarde vrouw met zijn vuist. Een passerende vrouw komt op het gegil van Ietje af waarna de man er vandoor gaat.

Ruim vier jaar later gaat het “op en af” met Ietje. “Je moet zelf iedere dag het initiatief nemen om je dag niet te laten verpesten”, vertelt ze. “Je denkt: hij verpest mijn leven toch niet? Dat heeft hij toch al gedaan.” Ietje probeert daarom zoveel mogelijk leuke dingen te doen met haar man Ron Willigenburg (65).

Rechtszaak sleept voort

De verdachte, Nourdin G., werd opgepakt na een dna-match. Hij blijkt een veelpleger te zijn. Naast Ietje heeft de man nog twee andere vrouwen verkracht en beroofd. Hij ontkent de misdaden.

In mei 2017 veroordeelt de rechter Nourdin G. tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij gaat in hoger beroep, dat vrijdag zou dienen. De rechter wilde de verdachte horen, maar zowel hij als zijn advocaat waren niet aanwezig. De advocaat moest zich ziek melden, waarna de zaak is uitgesteld.

Lees ook: Drie jaar na haar verkrachting zit Ietje opnieuw in de rechtszaal

Ietje blijft gaan

En zo lijkt er maar geen einde te komen aan de rechtszaak tegen Nourdin G. “Het kan zo nog een jaar duren. Het is toch vreselijk”, zegt Ietje ferm. “We willen er een hele dikke streep onder zetten”, vult Ron haar aan.

Toch gaat het oudere stel naar iedere zitting. “Ik heb nog heel veel woede in me”, legt Ietje uit. “En daardoor denk ik: ik ga, ik ga. Ik moet.”