Misdaad

Waarom werd Caroline gedumpt in een brandende kofferbak?

Leon van M. (42), de hoofdverdachte van de ‘kofferbakmoord’ in Oostvoorne, staat vrijdag voor de rechter. Caroline van Toledo werd in 2005 gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto. Veertien jaar later blijft de vraag: waarom?

Op 3 september 2005 wordt in de vroege ochtend in het Oostvoornse recreatiegebied Kruiningergors een uitgebrande auto gevonden. In de kofferbak van de blauwe Opel Astra vinden brandweerlieden het levenloze lichaam van de eigenaar, de 35-jarige Caroline van Toledo. Ze is vastgebonden.

Ook haar woning in het Zuid-Hollandse dorp wordt in brand gestoken. Korte tijd na de gruwelijke ontdekking pint een onbekende man met de bankpas van Caroline bij een bank in Rozenburg.

Jarenlang hoofdverdachte kofferbakmoord

De politie vermoedt dan ook dat de dader of daders uit de omgeving van Rozenburg of Oostvoorne komen. Leon van M. uit Brielle komt in beeld als verdachte en zit lang in voorarrest. De hoofdverdachte ontkent stellig betrokken te zijn geweest bij de dood van Caroline.

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt de zaak echter niet rond en de verdachte komt weer op vrije voeten. Justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip.

In 2017 wordt de Briellenaar opnieuw opgepakt na nieuw onderzoek. Ook trekken de politie en het OM de conclusie dat er in ieder geval twee mensen betrokken zijn geweest bij de kofferbakmoord.

Van M. komt in de zomer van vorig jaar voorlopig vrij in afwachting van de rechtszaak. Het OM verzet zich hiertegen, maar de rechter laat hem toch vrij. Wel moet de verdachte een enkelband dragen.

Nieuwe getuige meldt zich

Het proces zou eerder dit jaar beginnen, maar wordt op het laatste moment uitgesteld nadat een nieuwe getuige zich heeft gemeld.

Lees ook: Nieuwe getuige meldt zich in moordzaak Caroline van Toledo

Volgens deze anonieme en bedreigde getuige zouden twee anderen, onder wie de broer van Leon van M., Caroline hebben mishandeld. Leon zou haar lichaam daarna ‘hebben opgeruimd’.

De bewijsvoering in de zaak is deels gebaseerd op belastende verklaringen van enkele getuigen. Maar volgens de verdediging spreken deze elkaar tegen.

De rechtbank in Rotterdam trekt vijf dagen uit om de moord op de Caroline van Toledo te behandelen. Het OM neemt pas later een besluit over mogelijke vervolging van de twee andere verdachten.

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland

Tekst: Redactie/ANP