Misdaad

Rechter zegt dat Jos B. 'sleutel van zijn celdeur in eigen handen heeft'

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag opnieuw uitvoerig geprobeerd Jos B. iets te laten zeggen over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen. “U heeft de sleutel van uw celdeur in eigen handen”, zei de rechter tegen B. “U zegt dat u niets met de dood van Nicky te maken heeft. Verklaar dan hoe uw DNA op zijn kleding terecht is gekomen.”

Zwijgrecht

B.’s advocaat greep in en adviseerde zijn cliënt zich te beroepen op zijn zwijgrecht, wat B. vervolgens deed. “Waarom beroept u zich op uw zwijgrecht? Als u het niet heeft gedaan, wie dan wel? Houdt u iemand uit de wind?” B. wilde echter nergens meer antwoord op geven.

Peter R. De Vries, die de familie Verstappen bijstaat, denkt dat B. het zichzelf niet makkelijker gemaakt heeft vandaag. ”Hij heeft expliciet herhaald dat hij Nicky ontvoerd, misbruikt en gedood heeft”, aldus De Vries tegenover Hart van Nederland. ”Maar op de vragen of hij Nicky die dag gezien heeft, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Dat is uitermate veelzeggend”

De Vries spreekt verder van een ”spannende en onthullende zitting, waarin een en ander duidelijk is geworden.”

Roethof blij hoe rechters naar de zaak kijken

Raadsman Gerald Roethof van B. reageerde na afloop van de zitting op de uitlatingen van de rechtbank. “Het is fijn om te zien wat er in het hoofd van rechters omgaat”, zei hij. “Ik ben blij dat de rechters laten zien hoe ze naar de zaak kijken. Daar kan ik mijn voordeel mee doen tijdens de inhoudelijke zitting.”

Op de vraag of B. nog gaat komen met een verklaring, die nu in een kluis zou liggen, antwoordde de advocaat: “Dat is de vraag.”