Politiek

Rechtbank verbiedt boerenprotest bij distributiecentra supermarkten

De rechter heeft het boerenprotest van organisator Farmers Defence ForceĀ (FDF) verboden om distributiecentra van supermarkten te blokkeren. De boeren wilden zo snel mogelijk in hoger beroep gaan, maar een zitting later op dinsdag bleek niet haalbaar.

Boze boeren waren van plan om woensdag actie te voeren bij verschillende distributiecentra van supermarkten. Er werd ook gesproken over eventuele blokkades. De branchevereniging van supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), spande daarop een kort geding aan.

Dwangsom van een ton

De boeren mogen van de rechter wel actie voeren, maar ze mogen er niet voor zorgen dat er geen distributie meer kan plaatsvinden. Als de boeren toch gaan blokkeren, moet FDF een dwangsom betalen van 100.000 euro per locatie die wordt geblokkeerd.

Volgens de rechter kunnen dit soort acties grote schade veroorzaken. “Niet alleen voor consumenten, maar ook voor zorginstellingen, die ook afhankelijk zijn van hun bevoorrading van die distributiecentra.”

Oproep op Facebook

Nu een hoger beroep niet direct mogelijk blijkt, waarschuwt FDF de boeren op Facebook om niet te demonstreren bij distributiecentra die zijn aangesloten bij het CBL. In ieder geval zolang er geen andere uitspraak is.

Lees ook: Nog veel onduidelijk: met welke ‘keiharde acties’ komen de boeren woensdag?

“Wij zijn monddood gemaakt. We mogen geen uitlatingen doen in de pers”, beweert voorzitter Mark den Oever van de boerenactiegroep. Die bewering staat echter niet in de uitspraak van de rechter.

‘Keihard boerenprotest’

Het boerenprotest was deze keer niet zozeer gericht op de stikstofregels, maar op eerlijke handelsvoorwaarden voor de boeren. FDF heeft nooit bevestigd dat ze de distributiecentra wilden blokkeren. Eerder zei een woordvoerder dat dit wel een van de mogelijkheden was.

Volgens Van den Oever zou het gaan om “keiharde acties waardoor eerdere protestacties verbleken”. In een brief die FDF eerder op Facebook plaatste, werd een link gelegd met de Hongerwinter. En dat inwoners van Nederland te veel gewend zouden zijn aan lage prijzen in supermarkten.

Lees ook: Sympathie voor boeren naar dieptepunt door nieuwe acties