Opmerkelijk

Met een rammelbak Europa door voor pleeggezin dat alles kwijtraakte bij brand

Ytsje, Bianca en Nynke gaan met een rammelbak half Europa door. Dit avontuur ondernemen ze niet voor niets: ze halen met de reis geld op voor Anneke en haar 14 pleegkinderen. Zij verloren door een heftige brand in april dit jaar huis en haard. Door acties van de drie dames is er al een hoop geld opgehaald om het pleeggezin te helpen.

Anneke kan zich de dag van 16 april nog goed herinneren. Binnen een uur waren ze alles kwijt. Ze was thuis met drie van de veertien kinderen. “Je bent in totale paniek als zoiets gebeurt. Ik was blij dat de kinderen veilig waren.”

Lees ook: Inzamelactie voor pleeggezin dat alles kwijtraakte bij allesverwoestende brand

Woning

Inmiddels is er een tijdelijke woning voor het gezin waar ze kunnen blijven zolang het nodig is. “Het besef komt nu pas”, zegt Anneke. “Eerst moet je een hoop regelen. Onderdak, verzekering, spulletjes. De molen draait maar door. Nu pas besef je wat je kwijt bent. En dan heb ik het niet over tafels en stoelen, maar de bekers die een van de kinderen heeft gewonnen met voetbal en de vakantieboeken.”

Met de actie van de drie Friese dames en hun reis door Europa is ze heel blij. Anneke was door een recente verbouwing aan het huis onderverzekerd, en het is nog maar de vraag of ze terugkrijgen wat ze hadden voordat de brand uitbrak. “Het is een geweldig leuke actie, fijn dat ze dat doen. We kunnen nu alleen maar vooruit.”