Politiek

Raadslid en inwoners Leeuwarden vallen over 'gladde stenen'

Leeuwarden worstelt al jaren met de gladde Chinese leisteen op de Nieuwestad. De straat staat erom bekend dat er geregeld voetgangers en fietsers op hun plaat gaan. Dat de stenen in de binnenstad glad zijn, ondervond een aantal weken geleden ook PvdA-raadslid Dirk Visser. Hij ging onderuit met zijn fiets en wil nu dat er wat aan het plaveisel wordt gedaan.

Tegen Omroep Friesland laat hij weten dat het niet langer zo kan. ”In 2017 is er een laag over de steen gelegd, met als doel dat het minder glad zou worden. Maar het is helemaal niet minder glad geworden.”

Visser deed zelf onderzoek naar de Chinese boosdoener. “Ik heb contact gehad met een natuursteenbedrijf, dat al van meet af aan benadrukte dat deze steen niet geschikt is. Wel gaf dit bedrijf aan dat de gemeente wellicht de stenen kan voegen, zodat we meer stroefheid creëren. Dat zou een goede optie kunnen zijn.” Inmiddels heeft Visser vragen gesteld aan het college van B&W.

Inwoners in actie

Inwoner Heidi Douma (44) was afgelopen week nog slachtoffer van de gladde stenen op de Nieuwestad. Zij viel met haar scooter. Op Facebook deelt ze haar verhaal. ”Een jongedame op de fiets maakte een onverwachte beweging op de fiets, waardoor ik dus moest uitwijken en ik faliekant onderuit gleed.” Douma hield een gecompliceerde elleboogbreuk over aan de schuiver. Haar zoontje zat achterop, maar bleef ongedeerd.

Douma houdt inmiddels een dossier bij waar inwoners hun beklag kunnen doen over de gladde stenen. Ze zegt al veel medestanders te hebben gevonden.