Gezondheid

Ouders Ximena spannen zaak aan tegen 'nalatige' psycholoog

De ouders van Ximena Knol, die zichzelf op haar 19e van het leven beroofde, spannen een procedure aan om vervolging van de psycholoog af te dwingen. Dat heeft de advocaat van de ouders, Sébas Diekstra, laten weten.

In februari 2018 beroofde de 19-jarige Brabantse vrouw zichzelf van het leven met een zakje ‘zelfmoordpoeder’.

Ximena had het poeder voor nog geen tien euro besteld via internet. Haar ouders begonnen vervolgens een campagne tegen het middel. Daarnaast richtten haar ouders stichting Ximena’s Vlinder op, om het taboe van suïcidale gedachtes bij jongeren bespreekbaar te maken.

Lees ook: Ouders doen aangifte tegen psycholoog voor nalatigheid rond suïcide 

Wachtlijst

Het 19-jarige meisje had PTSS als gevolg van misbruik in haar jeugd. De tiener stond op een wachtlijst voor hulp, maar pas voor het daarop volgende jaar.

De vader van Ximena zei eerder tegen Hart van Nederland dat haar dood voorkomen had kunnen worden met adequatere hulp. “En als het zelfmoordpoeder wat ze gebruikte niet zo gepropageerd werd door Coöperatie Laatste Wil.” Een maand na de dood van de tiener besloot Laatste Wil te stoppen met het verstrekken van dit poeder.

Lees ook: Ouders Ximena: ‘Maak suïcidale gedachten bespreekbaar’ 

De ouders van Ximena deden in december vorig jaar aangifte tegen de psycholoog van hun dochter wegens dood door schuld. Zij vinden dat de psycholoog professioneel ernstig nalatig is geweest.

Ximena wanhopig

Het Openbaar Ministerie zag afgelopen zomer af van een strafrechtelijk onderzoek omdat “een redelijk vermoeden van schuld” ontbrak. Volgens de ouders zou de therapeut de wanhopige jonge vrouw aan haar lot hebben overgelaten toen ze had aangegeven dat ze zichzelf van het leven wilde beroven.

Tekst: ANP/Redactie

Heb jij vragen over zelfdoding?
Bel 0900-0113 (24/7)