Gezondheid

Amersfoorters kunnen binnenkort geld verdienen met afvallen

Inwoners van Amersfoort kunnen vanaf 1 oktober zo’n 20 euro verdienen als ze afvallen. De gemeente Amersfoort begint dan met gezondheidsbedrijf PluhZ een proef waarbij groepjes inwoners geld kunnen verdienen als ze samen gaan bewegen.

Aan het begin wordt het BMI van de deelnemers vastgesteld. Is het gemiddelde BMI na het afronden van het project met 5 procent gedaald, dan levert dat geld op. “Wij merken dat leefstijlcoaching vaak iets is dat alleen gezonde mensen opzoeken en doen”, stelt directeur Robert Weij van PluhZ. ”Mensen houden ervan om activiteiten samen te doen. Door een project aan te bieden dat je in groepen doet, bereik je ook de minder gezonde mensen.”

‘Mensen willen geen fitnessabonnement naderhand’

De gemeente Amersfoort financiert een deel van het project. “Mensen willen geen fitnessabonnement naderhand. Ze raken daarentegen wel gemotiveerd door een beloning”, voegt Weij toe. Met het geldbedrag kunnen ze hun beloning zelf invullen.

De directeur denkt dat het ook effect zal hebben op de levenswijze van de deelnemers na afloop van het project. “Je vraagt elkaar dan net wat eerder om samen te gaan wandelen.” PluhZ hoopt het project uit te kunnen breiden naar andere steden.