Dieren

Primeur in Nederland: 70 minuten lang kattenfilmpjes kijken op het grote scherm

Een kat die schrikt van zijn eigen spiegelbeeld of een kitten die vriendjes wordt met een hond. Normaal zie je al die schattigheid alleen op het kleine schermpje van je telefoon, maar op Internationale Kattendag kan je 70 minuten lang genieten van de beste poezenvideo’s op het grote scherm.

In zes bioscopen, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Hilversum, Leeuwarden en Groningen, gaat op 8 augustus de eerste echte kattenfilmpjes-film in première tijdens de eerste editie van het CatVideoFest 2019.

CatVideoFest

CatVideoFest komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, daar werd het filmfestival drie jaar geleden voor het eerst georganiseerd. En nu komt het evenement voor het eerst naar Nederland.

De organisator, Cinema Delicatessen, bracht een paar jaar geleden al een Turkse kattendocumentaire naar Nederland. “Die film was zo’n succes dat we dachten: ‘Hier moeten we wat mee doen’.”, zegt Arnout van der Maas van Cinema Delicatessen. “Dus toen CatVideoFest op ons pad kwam wisten we meteen dat we dit in Nederland wilden houden.”

Bijna uitverkocht

Kaartjes voor CatVideoFest zijn niet aan te slepen. Op bijna alle locaties zijn de voorstellingen al uitverkocht. “We moeten de voorstelling al gaan verplaatsen naar de grote zaal”, zegt Fieke Spoler van het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. “We willen zo veel mogelijk kattenliefhebbers de kans geven erbij te zijn, want niets is zo leuk als gezellig samen genieten van deze beestjes.”

Lees ook: Tamara hangt foto’s van doodgereden katten op om hardrijders bewuster te maken

“Iedereen die geen kaart heeft kunnen scoren hoeft niet te treuren”, zegt Arnout van der Maas. “Internationale Kattendag zien wij als een voorpremière. In oktober gaat CatFestVideo 2019 door het hele land toeren, we hebben nu in elke provincie al een locatie waar de film gaat draaien.”

Steun aan goede doelen

Een deel van de inkomsten van het festival wordt afgestaan aan lokale organisaties voor de opvang van katten en dierenwelzijn. Zo doneert de bioscoop LantarenVenster in Rotterdam 3 euro per verkocht kaartje aan het dierenasiel in Spijkenisse.