112

Touringcar vol Haagse agenten zoekt naar appende automobilisten

Vorig jaar kwamen er 678 mensen om in het verkeer. Belangrijke oorzaak van verkeersongelukken: afgeleid zijn achter het stuur door bijvoorbeeld te whatsappen.

Dus besloten ze dat in Den Haag eens stevig aan te pakken. Ze vulden een touringcar met agenten die vanuit hun hoge positie makkelijk auto’s in kunnen kijken. Zo controleren ze of bestuurders wel hun volle aandacht op het verkeer hebben gericht en niet met hun mobiele telefoon zitten te spelen.

“Ik heb er al twee gespot, eentje zat zelfs met zijn telefoon aan zijn oor!” roept een van de agenten door de bus.

‘Er komen dagelijks mensen niet thuis’

De initiatiefnemer van de actie is verkeersagent Nico de Jong. Hij vindt het heel belangrijk om bestuurders bewust te maken van het gevaar van afgeleid zijn in het verkeer.

“Ik ben toen ik twaalf was mijn beste vriendje verloren door een auto-ongeluk. Ik wil dat elke automobilist beseft dat een ongeluk niet in een klein hoekje zit en er dagelijks mensen niet thuiskomen.”

De dag zonder verkeersdoden

De actie is in het kader van EDWARD day is. EDWARD staat voor de European Day Without Any Road Death. Dat is een initiatief waar alle politie-eenheden in Europa aan deelnemen. Het doel is afleiding in de auto voorkomen.

In Den Haag staat de teller na een dagje controleren op 227 bekeuringen.

Lees ook: Teeven veroorzaakte ongeluk door appen en rijden