Misdaad

Zo zet de politie infiltranten in om terreurverdachten te pakken

Universitair docent strafrecht Sven Brinkhoff denkt dat er een aardig dossier is opgebouwd tegen de twee terreurverdachten die maandag in Den Haag en Zoetermeer zijn opgepakt.

Volgens Brinkhoff is de zaak begonnen bij de AIVD. Zij hebben vermoedelijk te horen gekregen dat deze twee mannen mogelijk een terroristische aanslag aan het voorbereiden waren. “Daarna zijn de infiltranten te werk gegaan die zich gemengd hebben in het sociale leven van de verdachten. Mijn inschatting is dat deze mensen gevolgd zijn en afgeluisterd.”

De strafrechtdocent denkt dat de plannen van de twee verdachten om een aanslag te plegen waarschijnlijk nog erg pril geweest toen de AIVD er van hoorde. “Omdat duidelijk werd dat deze mensen tegen het einde van het jaar een aanslag wilden plegen, konden de infiltranten op tijd worden ingezet.”

Infiltranten zorgen dan voor zoveel mogelijk bewijs tegen de verdachten. “Ze gebruiken daarom afluistermateriaal, maar volgen ze ook vanuit auto’s”, zegt Brinkhoff.

Lees ook: Twee mannen aangehouden voor voorbereiden terreuraanslag in Nederland

Operatie Arnhem en Weert

Dat infiltranten erg ver kunnen gaan om het vertrouwen te winnen van terreurverdachten bewijst de operatie in Arnhem en Weert van vorig jaar. Daar werden toen wapens aan de terreurverdachten geleverd. Dit gebeurde destijds met toestemming van het OM.

In werkelijkheid waren de geleverde wapens, waaronder een kalasjnikov, al onklaar gemaakt voordat ze werden geleverd. De terreurverdachten hadden hier toen geen weet van.

Lees ook: Aangeslagen moeder terreurverdachte Zoetermeer zegt andere verdachte niet te kennen

Rol infiltranten

“Deze operatie lijkt veel op die van Arnhem en Weert”, vindt Brinkhoff. “Infiltranten speelden toen ook een belangrijke rol in het leveren van bewijsmateriaal en het uiteindelijk oppakken van die terreurverdachten.”

Brinkhoff sluit niet uit dat deze infiltranten een moslimachtergrond hebben. Brinkhoff vermoedt dat de infiltranten afkomstig zijn vanuit de politie. “Het lijkt mij namelijk lastiger om als burger hierin te infiltreren. Dat brengt grotere risico’s met zich mee.”