112

Politie haalt verstekelingen uit koelwagen in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond vier personen aangetroffen in een koelwagen op een parkeerterrein aan de Noorderhelling in Rotterdam. Volgens de politie zijn ze allen goed aanspreekbaar en niet gewond.

De vier, afkomstig uit Irak en Iran en tussen de 17 en de 31 jaar oud, zijn opgevangen door ambulancemedewerkers. De politie heeft de chauffeur, een 61-jarige man uit Spanje, evenals de vier verstekelingen inmiddels aangehouden. De verstekelingen zullen worden verhoord door de vreemdelingenpolitie.

Lees ook: Verstekelingen in koelcontainer komen naar eigen zeggen uit Irak en Koeweit

De politie onderzoekt nog waar de koelwagen vandaan kwam en wat zijn bestemming was. Het is niet voor het eerst dat de politie verstekelingen vindt in een koelwagen. Op 19 november vond de bemanning van een vrachtferry, net vertrokken voor de oversteek van Vlaardingen naar het Engelse Felixstowe, 25 vluchtelingen in een koelwagen. Het schip keerde terug, twee verstekelingen moesten vervolgens naar het ziekenhuis. Ook toen is de chauffeur gearresteerd.

De marechaussee ontdekte op 7 augustus in Hoek van Holland 21 verstekelingen in een koelwagen. Vermoedelijk komen ze uit Vietnam. In de groep bevonden zich ook kinderen. Ze bleken in goede gezondheid. Twee weken eerder werden in Hoek van Holland ook al vijftien Vietnamezen aangetroffen die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken in een koelwagen.

Lees ook:¬†Steeds meer ‘wanhopige’ verstekelingen bij Vlaardingen

In oktober vond de Britse politie 39 migranten dood in een koelwagen in Essex. Zij zaten al opgesloten toen de vrachtwagen aan de Belgische kust arriveerde voor de oversteek naar Engeland. De acht vrouwen en 31 mannen, onder wie een tiener, zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden nadat de koelwagen in Zeebrugge was aangekomen. Sindsdien zijn veertien mensen gearresteerd in verband met deze zaak, waarvan tien in Vietnam. Alle slachtoffers hadden de Vietnamese nationaliteit.

ANP

Beeld: Video Duivestein