Weer & Verkeer

Politie gebruikt camera's in skiboxen om appende bestuurders te pakken

De politie Midden-Nederland zet sinds kort onopvallende auto’s in met skiboxen en fietsdragers op het dak waarin camera’s verstopt zijn die overtredingen van weggebruikers vastleggen. Dat zegt politiewoordvoerder Raymond Veldhuizen van het Team Bijzondere Verkeerstaken in De Telegraaf.

”We moesten iets verzinnen, want afleiding is één van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongevallen”, aldus Veldhuizen. ”Vaak is dat een smartphone die net buiten het zicht wordt bediend. Dat wordt nu door de camera genadeloos vastgelegd.”

Inmiddels zijn er al honderden bonnen uitgeschreven. ”De methodiek is een groot succes en zal naar verwachting door veel andere korpsen worden overgenomen”, zegt Veldhuizen.

Touringcar

De verkeerspolitie in Oost-Nederland heeft eerder al gebruik gemaakt van een andere bijzondere opsporingsmethode om appende weggebruikers aan te pakken. Vorig jaar zijn zij begonnen met het surveilleren in een touringcar. Daardoor hadden de agenten goed zicht op de vrachtwagencabine, wat vanuit een gewone – lage – auto niet te doen is. Als de waarnemers in de bus een appende vrachtwagenchauffeurs had gespot werd dat doorgegeven aan een van de tientallen volgauto’s.

Ook die methode was een groot succes, en is sindsdien vaker ingezet.

ANP/Redactie