Sport

Honderden Belgische voetbalfans willen naar stadion, politie in Enschede paraat

In de aanloop naar de wedstrijd van vanavond tussen AZ en het Belgische Royal Antwerp is in Enschede extra politie op de been. Hoewel Royal Antwerp-supporters niet welkom zijn bij het duel, zeggen ze met 500 tot 600 man naar de stad te komen.

AZ speelt om 20.30 uur in het stadion van FC Twente omdat het dak van het eigen stadion is ingestort. Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede besloot eerder deze week dat uit-publiek niet welkom is bij het duel in de voorronde van de Europa League, vanwege zorgen over de veiligheid in het stadion en in de stad.

Lees ook: AZ wijkt uit naar stadion van FC Twente

“We willen graag dat de wedstrijd en de andere evenementen zonder problemen verlopen”, zegt een politiewoordvoerder. In Enschede zijn vanavond ook de introductieweken van de universiteit en hogeschool en het muziekfestival Summer Sounds op de Oude Markt, de plek waar voetbalsupporters zich normaal verzamelen.

Honderden voetbalfans naar stadion

Fans van Royal Antwerp reageerden boos op het besluit van de burgemeester. Ze zijn toch met enkele honderden fans naar Enschede gereisd. “Maar het kunnen er ook meer zijn”, zegt een woordvoerder van de supportersverenigingen van Royal Antwerp. De supporters willen zich in een grote groep in de stad verzamelen en dan naar het stadion gaan, in de hoop alsnog bij de wedstrijd te kunnen zijn.

Op sociale media zijn de eerste foto’s en berichten van Belgische voetbalfans vanuit Enschede al verschenen. In het centrum van de stad staan veel ME-busjes en politieauto’s klaar. Vanwege de zomervakantie is extra personeel ingevlogen vanuit andere delen van Nederland.

De gemeente raadt alle Belgische fans af om naar Nederland te komen. “In eerste instantie zullen we netjes vragen om niet verder de binnenstad in te gaan. Als dat niet het beoogde effect heeft, gaan we wat drang uitoefenen.”

Beeld: SPS Media / Dennis Bakker