Dieren

Poging om ontsnapte stier Ede te vangen loopt fataal af voor het dier

De poging om een loslopende stier bij Ede weer terug op het land te krijgen waar hij vandaan kwam, is fataal afgelopen voor het beest. De actie ging zo moeizaam dat de stier uiteindelijk is doodgeschoten. Dat meldt een woordvoerder van Natuurmonumenten maandgamiddag.

Het zou gaan om een zogenoemde ‘Sayaguesa’-stier. Het beest heeft flinke hoorns en heeft lange tijd losgelopen langs de N224 bij Ede. Het beest maakt onderdeel uit van een kudde van 70 koeien van een boer uit de buurt.

De eigenaar van de stier probeerde samen met zo’n 10 BOA’s de stier weer terug te drijven naar zijn land.

Stress

De kudde graast op land van Natuurmonumenten. Hoe het beest heeft kunnen ontsnappen is nog niet duidelijk. ”We vermoeden dat een van de hekken openstond” , laat een woordvoerder van Natuurmonumenten weten. De bedoeling was om een van de hekken langs het gebied open te zetten en de stier daarnaartoe te drijven. ”Dat ging dus moeizamer dan gepland. Omdat de hele situatie veel stress opleverde voor het dier en ook de verkeerssituatie gevaarlijk werd, hebben we uiteindelijk moeten besluiten om het dier dood te schieten.”