Opmerkelijk

'Poepboom' zorgt voor flinke overlast in Valkenswaard: 'Alsof je het riool openbreekt'

De bomen in de straat zijn prachtig deze tijd van het jaar, maar de bewoners van de Dokter Dagevosstraat in Valkenswaard worden er niet heel blij van. In hun straat staan namelijke Japanse Gingko Biloba-bomen. De vruchten van die ‘poepboom’ stinken een uur in de wind.

“Het stinkt naar stront, dat is niet zo moeilijk”, vertelt een buurtbewoner. “Niet te harden. Alsof je het riool openbreekt.” De penetrante lucht wordt volgens bomenspecialist Danny Alards veroorzaakt door het vliesje dat om de vruchten van de boom zit. “Het is een onaangenaam geurtje”, zegt hij nuchter.

Balletjes van ‘poepboom’ vegen

De ‘balletjes’, zoals ze in de buurt worden genoemd, zijn de bewoners een doorn in het oog. “Ik heb er heel veel last van”, zegt een vrouw die in de straat woont. “Als het aan je schoen blijft plakken, stinkt het binnen ook. Dan stinkt je huis naar poep.”

Buurtbewoners hebben de gemeente vriendelijk gevraagd actie te ondernemen, maar krijgen geen gehoor. “Dus vegen we ze zelf maar vier à vijf keer per dag de weg op. We noemen het balletjes vegen.”

‘Kliko stinkt naar poep’

Maar na drie, vier maanden vegen zijn de bewoners het meer dan zat. “Je kunt ze niet in de kliko doen, want die staat in de garage en dan stinkt alles naar poep.”

De gemeente Valkenswaard piekert er niet over om de bomen rooien. “Het is niet mogelijk om bij klachten direct bepaalde bomen te gaan kappen en vervangen door andere. Dat kan niet qua budget, maar daar kiest de gemeente ook niet voor.”

Geneeskrachtige werking

Bomenspecialist Alards is blij met de beslissing van de gemeente. Hij zou het eeuwig zonde vinden als deze kruising van loofboom en conifeer het loodje zou moeten leggen vanwege een paar klagende burgers.

De bladeren van de boom hebben volgens hem een geneeskrachtige werking. “Er worden medicijnen van gemaakt en thee van getrokken. Het zou helpen tegen geheugenverlies.”

Bovendien is het een zeer oude boom. “Deze schoonheid bestaat al meer dan 250 miljoen jaar. In Japan staat de boom symbool voor liefde en een lang leven”, vertelt Alards.

Gezellig nootjes roosteren?

Hij hoopt daarom dat buurtbewoners de boomvrucht juist gaan omarmen. “Het nootje is gewoon voedsel. Maak er wat leuks van. Organiseer een gezellige avond waarop je samen thee drinkt en de nootjes gaat roosteren.”

“Ik ben geen theedrinker”, merkt een man die in de straat woont op.