Gezondheid

Plastic speeltjes bij kindermenu fastfoodrestaurants mogelijk in de ban

Fastfoodketen Burger King stopt in het Verenigd Koninkrijk met de plastic speeltjes bij het kindermenu na een actie van de 9-jarige Ella en de 7-jarige Caitlin. Hun petitie tegen het plastic speelgoed bij Burger King en McDonald’s werd in een jaar tijd door ruim 500 duizend mensen ondertekend. Ook protesteren de twee zusjes voor de deur van de fastfoodrestaurants.

Bij de Plastic Soup Foundation zijn ze blij met de succesvolle actie van de Engelse zusjes. “Het lijkt ons een goede, logische stap. Dit soort plastic speeltjes zijn vrijwel niet te recyclen. Daarnaast is het een goed signaal naar kinderen. Van die wegwerpmaatschappij moeten we af”, aldus Jeroen Dagevos van de milieuorganisatie.

Verduurzaming

In Nederland blijven de speeltjes voorlopig. “We zijn een hele grote organisatie en we kunnen dit niet wereldwijd van de een op andere dag veranderen”, aldus Esther van de Graaf, marketingmanager van Burger King Nederland. Wel is de fastfoodketen aan het kijken op welke manieren ze op korte termijn kunnen verduurzamen. “Eind 2025 willen we plastic zoveel mogelijk hebben verbannen uit al onze restaurants”, aldus van de Graaf.

McDonald’s is van plan om klanten te laten kiezen tussen een speeltje bij hun Happy Meal of fruit.