Plan Nouriplein weer op stoom na maanden pauze

AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam heeft de plannenmakerij voor het inrichten van het Abdelhak Nouriplein in Nieuw-West hervat. De voorbereidingen lagen een paar maanden stil omdat de familie van de jonge Ajacied, die tijdens een wedstrijd in juli 2017 een hartstilstand kreeg en daar ernstig hersenletsel aan overhield, pas op de plaats wilde maken.

,,De familie was overrompeld door alle aandacht en wilde meer tijd steken in de zorg voor Appie. Nu willen ze graag weer verder, maar met de aantekening dat er geen grote festiviteiten rond het plein op touw worden gezet”, zegt projectleider Ivar Schreurs namens de gemeente.

,,Op verzoek van de familie wordt de inrichting van het plein verder aangepast, zodat het echt een ontmoetingsplek wordt waar ouders en ouderen uit de buurt toezicht kunnen houden op kleintjes en jongeren. Het wordt wel opgezet als voetbalplein, maar dan niet in de standaarduitvoering maar echt ‘fancy’ en aantrekkelijk met meer voorzieningen”, aldus Schreurs. De omwonenden worden nauw bij de ontwikkeling betrokken.

Het plein heet nu nog Nigel de Jongplein. Deze voormalige Ajax-middenvelder opende het naar hem genoemde plein in 2005. Na de tragedie die Nouri overkwam, bedacht De Jong dat hij ‘zijn’ plein als eerbetoon wilde laten omdopen in Nouriplein, omdat Abdelhak daar als kind altijd voetbalde.