'Korting tot 10 procent op pensioen oudere loodgieter en timmerman dreigt'

Mensen in de metaalsector die bijna klaar zijn met werken kunnen volgend jaar tot 10 procent op hun pensioen worden gekort. Daarvoor waarschuwt PMT-bestuurder Jos Brocken in een interview met het AD. PMT regelt onder meer de pensioenen van loodgieters en timmermannen.

Mensen die al met pensioen zijn, hebben minder last van de kortingen. Voor deze groep kan de korting volgens Brocken worden uitgesmeerd: ieder jaar 1 procent eraf van het pensioen. Voor oudere werknemers die vlak voor hun pensioen zitten, dreigt die korting van 10 procent in een keer. Als ze dat willen opvangen zit er maar een ding op volgens de PMT-bestuurder en dat is langer doorwerken.

‘Enorme klap’

Het gemiddelde pensioen bij PMT en PME is ongeveer 700 euro. “We hebben het niet over Zwitserlevenpensioenen. Daar 10 procent vanaf halen is een enorme klap voor de mensen”, zegt Brocken in de krant.

De boosdoener is de ultralage rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt vastgesteld. Die lage rentestand heeft veel invloed op Nederlandse pensioenfondsen. Daardoor dreigen forse kortingen bij verschillende grote pensioenfondsen, zoals bij PMT en zusterfonds PME. Bij de twee fondsen zijn zo’n twee miljoen mensen aangesloten.

Er wordt niet gekort als de rente snel stijgt, maar de kans daarop is klein. Gisteren verlaagde de president van de ECB de rente juist nog verder. Tot onvrede van landen als Nederland en Duitsland. Een andere optie is dat het kabinet ingrijpt door de regels voor pensioenfondsen aan te passen.