Politiek

Partner van burgemeester Femke Halsema officieel verdacht van wapenbezit

Robert Oey, de partner van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, is officieel aangemerkt als verdachte in de zaak rond het voorhanden hebben van een revolver. Hij is inmiddels uitgebreid verhoord.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit maandagavond bevestigd, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Volgens de krant schrijft het OM in een verklaring: “Het verhoor met de heer Oey stond gepland voor deze week. Wij hoorden eind vorige week echter dat hij een interview had gegeven aan NRC en hebben toen het verhoor naar voren gehaald (vóór publicatie van het interview). De heer Oey is daarom afgelopen vrijdag als verdachte gehoord.”

Lees ook: Openbaar Ministerie wil niets kwijt over verboden wapen in ambtswoning Halsema

Zoon van Halsema

In het interview met NRC vertelde Oey dat het wapen waarmee de zoon van Halsema en Oey werd aangehouden, van hem afkomstig was. Het betrof een echte, onklaar gemaakte revolver die in Duitsland is aangeschaft.

De minderjarige zoon werd op maandag 15 juli gearresteerd na een achtervolging. Hij was met vriendjes betrapt op een verlaten woonboot aan een Amsterdamse kade. Het wapen werd op de vluchtroute gevonden.

Strafdossier later naar Haarlem

Ook schijnt het strafdossier over het verboden wapenbezit van de zoon van Halsema pas na publicatie in De Telegraaf naar het arrondissementsparket in Haarlem te zijn gestuurd. Het proces-verbaal kwam op 14 augustus aan in Haarlem, op de dag dat de krant het verhaal over de zoon van Halsema uit de doeken deed.

Het dossier was naar een ander arrondissementsparket gestuurd om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. Eerder was de zaak in behandeling in Amsterdam.

Redactie/ANP