In hele land overlast en schade door noodweer

De zware onweersbuien van gisteravond hebben in het hele land voor overlast en schade gezorgd. Uit verschillende plaatsen komen meldingen van omgewaaide bomen.

In Eindhoven zijn bomen op auto’s gevallen. Een kwam op een auto terecht waar een vrouw en drie kleine kinderen in zaten. Zij raakten, voor zover bekend, niet gewond.

In Gelderland was veel hinder door ongevallen bomen. Vooral in de gemeente Rheden is de schade groot na een windhoos, meldde de brandweer. Tientallen auto’s zijn beschadigd en zeker tien woningen. Het treinverkeer is op meerdere plekken in de provincie niet mogelijk. Tussen Apeldoorn en Deventer is een bovenleiding kapot. Zeker tot 13.30 uur woensdag kunnen er geen treinen rijden.

Tussen Eindhoven en Weert en Eindhoven en Venlo is in de ochtend nog geen treinverkeer mogelijk, omdat ProRail omgevallen bomen van het spoor moet verwijderen.

Kermisattractie

In Deventer raakte een kermisattractie beschadigd, meldde veiligheidsregio IJsselland. Die sprak van ongeveer honderd meldingen. In Zwartsluis viel een boom op twee rijdende auto’s. Hierbij raakten vier mensen gewond. Drie inzittenden werden behandeld door ambulancepersoneel een van de slachtoffers is naar het ziekenhuis gebracht. In Emmeloord raakten veel huizen en auto’s beschadigd door een windhoos.

In de loop van de nacht waren er veel meldingen van stormschade uit de provincie Friesland. De brandweer rukte uit voor schuren die in brand waren geraakt in Oosterwolde en Steggerda.

Ook in het Gelderse Rheden was de schade na de storm aanzienlijk. Volgens een buurtbewoner “leek het wel een tornado”. Op beelden is te zien dat veel bomen in het dorp om zijn gegaan. Een buurtbewoner is niet alleen maar negatief over de afloop van de storm: “De boom voor de deur waar ik vijf jaar lang mee aan het emmeren was met de gemeente, die is om. Dus dat is het enige geluk.”

ANP/Redactie