Misdaad

Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick willen hogere straffen voor jeugdige daders

De moeder van de omgebrachte Romy (14) uit Hoevelaken is een petitie gestart voor hogere straffen in het jeugdstrafrecht. Ook de ouders van Savannah Dekker (14) uit Bunschoten en die van Nick Bood (16) uit Assendelft steunen volgens haar de oproep. De kinderen werden in 2017 alle drie gedood door minderjarige daders.

“Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen”, schrijft Marion Nieuwburg bij de petitie. De ouders willen een gevangenisstraf van minimaal twee tot maximaal vijf jaar voor minderjarigen die veertien zijn of ouder. Ook pleiten ze ervoor dat het strafrecht voor volwassenen sneller toegepast kan worden.

“Een straf van één of twee jaar is een lachertje”, aldus Nieuwburg, die op Facebook mensen oproept de petitie te ondertekenen. “Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!” Nieuwburg wil de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Inmiddels is de petitie al bijna 20.000 keer ondertekend.

‘Wij tellen kennelijk niet meer mee’

De petitie wordt ook gedeeld door de opa van Savannah. “We vinden allemaal dat de straffen voor zulke ernstige delicten (voor) jongeren veel & veel te laag zijn”, schrijft Bort Beekhuis op Facebook. Volgens hem wordt onvoldoende rekening gehouden met de nabestaanden. “Voor de staat der Nederlanden tellen wij niet meer mee, waar maken we ons toch druk over, te bizar voor woorden maar is de keiharde realiteit.”

Lees ook: Jeugddetentie en jeugd-tbs moord op Nick Bood

De 14-jarige Romy werd door een leeftijdgenoot gedood. Hem werd één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat is de maximale straf die een jongere onder de 16 jaar kan krijgen. Ook in de zaak van Nick kreeg de destijds 15-jarige dader die straf opgelegd.

Lees ook: OM eist twee jaar jeugddetentie en tbs voor moord op Savannah

De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen.

ANP/Redactie