Misdaad

Ouders vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick naar Tweede Kamer om hogere straffen

De ouders van de vermoorde kinderen Savannah (14), Romy (14) en Nick (16) gaan in september naar Den Haag om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen.

De nabestaanden gaan voorafgaand aan een debat over het jeugdstrafrecht in gesprek met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Ze overhandigen hem de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken hebben verzameld. “Maar ik vraag me af of het zin heeft”, zegt Marion Nieuwburg-van Gils, de moeder van Romy in het AD.

‘Gevangenisstraf van 2 tot 4 jaar’

De ouders van Savannah, Romy en Nick startten een petitie omdat zij vinden dat de moordenaars van hun kinderen er met een celstraf van één en twee jaar te gemakkelijk mee weg zijn gekomen. Ze pleiten voor een verhoging van de jeugddetentie naar een gevangenisstraf van 2 tot 4 voor 14 tot 18-jarigen, waarbij de rechter zelf gradaties aan kan brengen.

Lees ook: Ouders vermoorde Romy, Savannah en Nick gefrustreerd over positie minderjarige dader

Ook willen de ouders dat het volwassenenstrafrecht sneller toegepast wordt voor 16 tot 18-jarigen.

‘Overheid luistert liever naar deskundigen’

“Ja, de minister zal onze petitie en de resultaten aannemen, maar of er iets mee gaat gebeuren? Ik denk van niet. De overheid luistert liever naar bepaalde deskundigen dan naar wat er daadwerkelijk in de samenleving speelt”, zegt Nieuwburg-van Gils.  Ze benadrukt dat ze geen celstraffen van tien of twintig jaar eisen, maar enkel de rechter een keuze willen geven.

De jeugdige moordenaars van Savannah, Romy en Nick kregen volgens de nabestaanden veel te lage straffen opgelegd. De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah, kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Romy werd gedood door een 14-jarige. Hem werd één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Dat is de maximale straf voor iemand van onder de 16 jaar. Ook in de zaak van Nick kreeg de 15-jarige dader die straf opgelegd.