Opmerkelijk

Ouders nemen het op voor 'lijfstrafjuf': 'Ze heeft nooit een kind geslagen'

De schorsing van een juf op basisschool De Voorzaan in Zaandam zorgt voor een tweedeling tussen ouders van leerlingen. Sommigen nemen het nu op voor de ‘lijfstrafjuf’: ‘Wij zijn bijzonder tevreden.’

Een juf van groep 3 is geschorst na meldingen dat ze leerlingen barbaarse lijfstraffen zou geven. NH Nieuws meldt dat de vrouw onder meer naar kinderen zou hebben geschreeuwd en met stokken op hoofden heeft geslagen. Ook gaat het verhaal dat leerlingen hun broodjes van de vloer moesten eten.

‘Een paar ontevreden ouders’

Maar volgens sommige ouders zijn de verhalen over de ‘lijfstrafjuf’ uit hun verband getrokken, vertellen ze aan Hart van Nederland. “Het zijn vijf leerlingen waarvan de ouders ontevreden zijn”, zegt een vader. “Wat betreft de rest van de leerlingen zijn de ouders bijzonder tevreden.”

“Er werd gezegd dat de juf met een stok hard op een tafeltje had geslagen. Maar ze heeft nooit een kind met een stok geslagen. Dat is nooit aan de orde geweest,” vertelt de man verder. “Ik denk dat er aantijgingen zijn gedaan die onjuist zijn.”

Ouders vechten met elkaar

De ouders zijn het dan ook niet eens met de schorsing van de ‘lijfstrafjuf’. De spanning op de school is inmiddels zo hoog opgelopen dat ouders vorige week op het schoolplein met elkaar op de vuist zijn gegaan. Het is zelfs zo erg dat twee ouders een schoolpleinverbod hebben gekregen.

Lees ook: Jongeren speciaal onderwijs vallen leraar aan: ‘Zelfs politie was ontdaan’

De Voorzaan wil niet uitgebreid ingaan op de kwestie. Op 19 september is er een klacht binnengekomen die door tien ouders is ondertekend. Verder zegt de school zich niet te herkennen “in het beeld dat in de media van de leerkracht wordt geschetst”.

“We hebben nooit eerder klachten gekregen over deze juf”, reageert Ellen Voskuilen namens de scholenkoepel waar De Voorzaan onder valt. “Een onderzoeksbureau onderzoekt de zaak.”