Sport

Oud-voetballer Fernando Ricksen (43) overleden

Fernando Ricksen is op 43-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Schotse voetbalclub Rangers FC woensdag bekendgemaakt. De oud-voetballer leed sinds 2013 aan de spierziekte ALS.

Ricksen begon zijn carrière in 1993 bij Fortuna Sittard en voetbalde daarna bij AZ, Glasgow Rangers, het Russische Zenit en nogmaals Fortuna Sittard. Hij kwam twaalf keer voor Oranje uit.

Bijzonder verdrietig

Rangers speelt donderdag in de groepsfase van de Europa League tegen Feyenoord. Verwacht wordt dat rond dat duel zal worden stilgestaan bij het overlijden van de verdediger die zes seizoenen voor de Schotse club uitkwam. “Rangers is bijzonder verdrietig te moeten melden dat oud-speler Fernando Ricksen deze ochtend is overleden na een lang gevecht met zijn ziekte”, meldt de club op de website. In het seizoen 2004-2005 werd de geliefde voetballer zelfs aanvoerder en verkozen tot speler van het jaar.

Fernando Ricksen Foundation

Na een verblijf in Rusland bij Zenit keerde hij in 2009 terug bij Fortuna. In oktober van 2013 vertelde hij bij De Wereld Draait Door over de ziekte die hem getroffen had. Sindsdien verslechterde zijn situatie, maar probeerde hij desondanks via de Fernando Ricksen Foundation geld in te zamelen voor onderzoek. In 2015 bracht een benefietduel op Ibrox, het stadion van Rangers FC, met meer dan 40.000 toeschouwers ruim 350.000 euro op.

Lees ook: Fernando Ricksen kondigt ‘laatste avond’ aan in emotionele videoboodschap

Bij het stadion van Fortuna Sittard staat sinds januari 2018 een standbeeld van Ricksen. De oud-voetballer noemde dat toen “het grootste eerbetoon” dat je iemand kunt geven.

ANP/Redactie