Sport

Oranje wint met ruime cijfers van Wit-Rusland in EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal is goed begonnen aan het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar in twaalf Europese landen. Oranje versloeg Wit-Rusland in de Rotterdamse Kuip met 4-0.

Memphis Depay had met twee doelpunten en twee assists een groot aandeel in de zege. Hij scoorde al na 52 seconden en benutte in de 55e minuut een strafschop (3-0). Depay bereidde in de 21e minuut ook de 2-0 van Georginio Wijnaldum voor. Hij gunde in de slotfase de 4-0 aan Virgil van Dijk.

Snelle invalbeurt Tete

Oranje voetbalde de laatste 20 minuten met tien man. Kenny Tete mocht invallen, maar viel binnen een minuut al weer uit met een hamstringblessure. Bondscoach Ronald Koeman kon de rechtsback niet meer vervangen omdat hij toen al drie keer had gewisseld.

Tete mist zondag zo goed als zeker de tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie, in Amsterdam tegen Duitsland.

Fijn begin

Aanvoerder Virgil van Dijk keek met een tevreden gevoel terug op de eerste EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Wit-Rusland in De Kuip (4-0). ”We hebben laten zien wat we kunnen en wat we willen. We willen naar het EK”, zei de maker van de vierde treffer bij de NOS. ”We hebben bij vlagen ook goed gevoetbald. Dit is een heel fijn begin.”

Over de eerste helft was Van Dijk minder te spreken. ”We hadden het toen al beter moeten uitspelen. We waren soms een beetje slordig en ongeduldig. Dat moet er nog uit. Daar moeten we nog aan werken. Je moet altijd kritisch blijven.”

De tweede helft stemde Van Dijk wel tevreden, ondanks het snelle uitvallen van invaller Kenny Tete. Oranje moest daardoor ruim twintig minuten met tien man verder. ”Het was heel jammer voor Kenny, maar we hebben in de slotfase compact verdedigd. Dat hebben we goed gedaan met een man minder. Na de rust hebben we sowieso prima gespeeld.”

ANP