Sport

Oranje Leeuwinnen ook te sterk voor Rusland: 2-0

De Oranje Leeuwinnen zijn goed op weg naar kwalificatie voor het EK van 2021 in Engeland. De voetbalsters wonnen dinsdagavond ook hun vierde kwalificatiewedstrijd tegen Rusland: in Eindhoven werd het 2-0.

De Russinnen zijn op papier de grootste concurrent in groep A er waren tot dusver dat ook nog foutloos was. Maar ook zij konden de Oranje Leeuwinnen niet echt in de problemen brengen. Toch kregen de bijna 24.000 toeschouwers in het Philips-stadion weinig leuks voorgeschoteld. Rusland was zelfs een keer dicht bij de gelijkmaker.

Lees ook: Oranje Leeuwinnen verslaan met moeite Slovenië in EK-kwalificatie

Uitgerekend Daniëlle van de Donk (28), die al voor de aftrap werd gehuldigd omdat ze in haar geboortestreek haar honderdste interland speelde, opende de score. Kort nadat ze door het publiek in de tiende minuut was toegezongen, kreeg de nummer 10 een pass van Renate Jansen via een tegenstander precies voor haar voeten. Van de Donk schoot vol overtuiging haar achttiende interlanddoelpunt binnen.

Doelpunt voor opa Miedema

Vivianne Miedema (23) tekende na een uur spelen voor de 2-0. Direct nadat de spits de bal had binnen gekopt, barstte ze op het veld in tranen uit. “Mijn opa is zaterdag overleden. Hij was mijn grootste fan. Mooi dat ik deze goal voor hem kon maken.”

Haar grootvader overleed zaterdag. “Het was schrikken, het gebeurde best wel onverwacht. Toen we vorige week in Slovenië zaten, heb ik even contact gehad met de familie. Op het moment dat we zaterdag in Nederland landden, was ik al te laat”, vertelde Miedema met tranen in haar ogen.

De broers van haar opa en oma zeiden direct tegen Miedema dat ze dinsdag weer aan de aftrap moest staan. “De bondscoach liet me daar vrij in, ik had niet gehoeven. Maar ik wilde zelf heel graag spelen. Voor opa.” Het was haar 65e doelpunt in 85 interlands.

De regerend kampioen van Europa won eerder ook al van Estland (0-7), Turkije (3-0) en Slovenië (2-4). Oranje speelt volgende maand in de EK-kwalificatie tegen Turkije en Slovenië.

ANP