Sport

Oranje Leeuwinnen krijgen 2,3 miljoen euro aan prijzengeld

De Nederlandse voetbalsters nemen ruim 2,3 miljoen euro aan prijzengeld mee van het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman moest in de finale met 2-0 buigen voor de Verenigde Staten, dat de hoofdprijs van 3,36 miljoen euro ontving. Dat bedrag is nog steeds een schijntje van wat Frankrijk vorig jaar verdiende op het WK voor mannen.

De Franse voetballers kregen 32,1 miljoen euro mee naar huis, verliezend finalist Kroatië moest zich tevreden stellen met 23,6 miljoen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft het prijzengeld voor het WK voor vrouwen weliswaar verdubbeld van zo’n 13 miljoen in 2015 naar nu 26,7 miljoen euro, maar het komt nog lang niet in de buurt van de bijna 350 miljoen die vorig jaar op het mannen-WK in Rusland werd verdeeld.

Lees ook: Oranje Leeuwinnen grijpen naast de wereldtitel, team USA een maatje te groot

In navolging van spelersvakbond FIFPro beklaagde ook Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de KNVB, zich onlangs al over het grote gat tussen de verdiensten bij de mannen en de vrouwen. Hij vertelde dat de KNVB sowieso verliest draait tijdens het WK, ongeacht het eindresultaat.

ANP