Sport

Oranje is favoriet maar Noord-Ierland moet je niet onderschatten

Het Nederlands voetbalteam speelt donderdagavond de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Op papier is Oranje favoriet, maar Noord-Ierland verdedigt compact en ze gaan er volledig voor. “Het zijn vechtmachines”, aldus bondscoach Koeman.

Duitsland speelde vorige maand tegen Noord-Ierland. Het eerste uur had het team van Joachim Löw het lastig. De Noord-Ieren kregen kansen en Duitsland mocht van geluk spreken dat het de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 won. Nederland is gewaarschuwd. Al had Oranje het zelf niet zo lastig in de laatste wedstrijd tegen Noord-Ierland. Het was in de aanloop naar EURO 2012 een vriendschappelijk duel. Via Robin van Persie (2x), Ibrahim Afellay (2x), Wesley Sneijder en Ron Vlaar werd het 6-0.

Koeman wil scherp Oranje zien

Oranje is favoriet donderdagavond tegen Noord-Ierland in de Kuip. Ook al omdat het Nederlands team in het Rotterdamse stadion al zestien interlands op rij gewonnen heeft. Tijdens de trainingen zag de bondscoach dat de scherpte soms ontbrak. “Dat kan liggen aan de korte voorbereidingstijd of misschien heeft het te maken met een beetje vermoeidheid. Gemakzucht? Misschien soms ook”, aldus Koeman.

Lees ook: Oranje legt Duitsland in tweede helft over de knie: 2-4

“We zijn voetballend en kwalitatief gezien beter dan Noord-Ierland. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke wedstrijd wordt. Noord-Ierland is een tegenstander die misschien wel ver terugzakt, maar ze gooien er veel strijd en agressiviteit in. Dan moeten wij wel zorgen dat we wakker zijn en goed zijn.”

Hoe staat Oranje er in de EK-kwalificatie voor?

In de vorige interlandperiode heeft Nederland goede zaken gedaan. Vooral de 4-2 overwinning in Hamburg tegen Duitsland maakte indruk. Begin september won Oranje ook met 4-0 van Estland.

Lees ook: Tweede zege Oranje in drie dagen, Estland wordt met 4-0 aan de kant gezet

Oranje staat op dit moment derde in Groep C. Het team van Koeman heeft 3 punten achterstand op Noord-Ierland, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Oranje kan het gat dichter als het donderdagavond in de Kuip wint. Het Nederlands team kan vervolgens uitlopen als het zondag wint van Wit-Rusland en in november nog een keer Noord-Ierland verslaat.

Het duel tussen Oranje en Noord-Ierland is donderdagavond om 20.45 uur.