Misdaad

Opgepast: criminelen hebben weer een andere manier gevonden om toegang te krijgen tot je bankrekening

Criminelen maken steeds vaker gebruik van een relatief nieuwe oplichtingsmethode: QR-codefraude. Bij de Fraudehelpdesk en de politie in Oost-Nederland komen wekelijks tientallen aangiftes binnen.

Met de streepjescode die uit blokken bestaat, kun je heel eenvoudig betalen en betaald worden. De code hoeft alleen maar gescand te worden met een mobiele telefoon of tablet. Tot voor kort hoefde je je daarbij geen zorgen te maken, maar oplichters proberen nu via de QR-codes je bankrekening te plunderen. “QR-codefraude is hot”, zegt hoofd cybercrime van de politie Oost-Nederland Roderik Looijs in dagblad de Gelderlander.

Van één naar tientallen meldingen

Bij de politie Oost-Nederland kwam in het begin van dit jaar nog slechts een enkele melding per week binnen van QR-codefraude. Looijs: “Er is een toename in meldingen en aangiftes.  Je ziet dat criminelen er volop mee bezig zijn. Vanaf maart, april zien we een stijgende lijn met op dit moment tientallen aangiftes per week.”

De QR-codefraude is nog redelijk nieuw en criminelen zouden er flinke winsten mee maken. “Totdat het technisch of maatschappelijk onmogelijk is, willen criminelen snel zo veel mogelijk cashen”, zegt Looijs.

Er zijn verschillende varianten van fraude met QR-codes. Een bekende truc is dat fraudeurs mensen op straat aanspreken om via een QR-code geld over te maken voor bijvoorbeeld het betalen van de parkeerautomaat. De criminelen bieden contant geld voor de betaling van hetzelfde bedrag via de QR-code. Zodra je je betaalgegevens invoert via de frauduleuze betaalomgeving, kunnen de oplichters je bankrekening plunderen.

‘Scan geen QR-codes van vreemden’

Ook is bekend dat de fraudeurs slachtoffers maken via Marktplaats. De politie waarschuwde al eerder om geen QR-codes van onbekenden te scannen en niet in te gaan op betalingsverzoeken van vreemden.