112

'Ouders van opgepakt meisje Zuilichem hielpen bij blussen brand'

Het minderjarige meisje uit Zuilichem dat donderdagavond is opgepakt vanwege een reeks branden, stak vermoedelijk ook de overkapping van haar buren in de fik.

Dat vertelt haar buurvrouw aan Hart van Nederland. Zij had geen idee dat het meisje de dader was. Haar ouders wisten dat ook niet. “Zij hielpen ons mee blussen.”

Lees ook: Minderjarig meisje opgepakt voor vele branden in Zuilichem

De buurvrouw vertelt dat tijdens de zomervakantie iemand al eens had geprobeerd haar auto in brand te steken. Een dag later vloog de overkapping achter het huis in brand. Daarnaast gingen in Zuilichem, een dorp in Gelderland met maar 1700 inwoners, ook nog tien bestelbusjes, vuilnisbakken en coniferen in vlammen op.

Buren hadden vermoedens

“Dat zijn we niet gewend hier”, vertelt een andere man uit Zuilichem. “We vermoedden al wel dat het iemand uit de buurt zou zijn.” Maar dat het om een minderjarig meisje ging, had niemand verwacht. Volgens bekenden is het meisje veertien jaar oud. “Heel triest voor haar ouders en familie”, zegt de man.

Ook de buurvrouw had nooit gedacht dat haar buurmeisje mogelijk achter de reeks branden zou zitten. “Mijn kinderen gingen van jongs af aan met haar om. Ze hebben samen op school gezeten, op straat gespeeld. Maar je weet niet wat er in dat koppie omgaat. Het is verschrikkelijk.”

Grote impact in klein dorp

De branden werden vooral ‘s nachts aangestoken en hadden een grote impact op het kleine Gelderse dorp. Buurtbewoners waren bang voor hun veiligheid. De gemeente besloot daarom om begin september camera’s te plaatsen in de buurt waar veel van de branden waren.

Donderdag werd, nog voor de arrestatie, besloten het cameratoezicht met een maand te verlengen. De gemeente zegt dat dit plan doorgaat, ook al is er nu een verdachte aangehouden.