Misdaad

Man gepakt voor openen kindergraf en meenemen asresten

De politie heeft een man opgepakt voor vernielingen en diefstallen van tien begraafplaatsen. In één van deze gevallen was een kindergraf helemaal opengemaakt.

Rechercheurs hebben maandenlang onderzoek gedaan naar verschillende grafschennissen en diefstallen in Veldhoven en Eindhoven. Dat leidde naar een 22-jarige man uit Eindhoven.

Kindergraf opengemaakt

Het onderzoek startte in juni, toen op dezelfde begraafplaats in Veldhoven twee keer graven werden vernield. In één van deze gevallen was een kindergraf geheel geopend. In het andere geval werd in het graf gegraven. De graven leken min of meer willekeurig gekozen doelwitten te zijn.

Tijdens het onderzoek ontstond het vermoeden dat dezelfde verdachte bij meerdere vernielingen en diefstallen van urnen betrokken was. Onder meer vanaf een begraafplaats aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven.

De recherche doet nu onderzoek naar in totaal tien concrete zaken van diefstallen vanaf en vernielingen op begraaflocaties in de regio. De 22-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij al die tien zaken.

Asresten gevonden bij verdachte

De recherche heeft de woning van de verdachte en verschillende locaties in Veldhoven onderzocht. Daarbij werden asresten aangetroffen, waarschijnlijk afkomstig van diefstallen bij crematoria en begraafplaatsen. Van wie de resten zijn is nog niet duidelijk.

Mogelijk zijn er nog meer, soortgelijke diefstallen in de regio geweest waar de politie nog geen weet van heeft. De politie vraagt slachtoffers om zich te melden.

De 22-jarige verdacht zit vast en wordt uitgebreid gehoord. Over zijn beweegredenen is vooralsnog geen duidelijkheid.

Foto ter illustratie