Misdaad

Openbaar Ministerie en FIOD schenken Voedselbank 16.000 kilo waspoeder

Voedselbanken in Gelderland hebben in totaal 16.000 kilo waspoeder ontvangen van het Openbaar Ministerie (OM) en de FIOD. Het wasmiddel werd eerder in beslag genomen bij een loods in Wijchen. Daar werd een wietplantage opgerold.

In de loods werden in april ook meerdere pallets wasmiddel gevonden. Een woordvoerder zegt tegen De Gelderlander dat het uniek is dat de FIOD een gift doet aan de Voedselbank.

‘Prachtige aanvulling’

“Ik heb nog nooit meegemaakt dat de FIOD ons opbelde met de vraag of wij in beslag genomen spullen wilden hebben. Het is een prachtige aanvulling op het pakket dat wij uitdelen. Wat je niet aan wasmiddel uitgeeft, kun je weer aan levensmiddelen uitgeven”, zegt Peter Ovink, coördinator van de Nijmeegse Voedselbank tegen de krant.

In de loods werden ook lege dozen gevonden van een bekend merk wasmiddel. Het was de bedoeling om de duizenden kilo’s poeder in de vervalste dozen te stoppen om die voor een hogere prijs te verkopen, aldus een woordvoerster van de opsporingsdiensten tegen het ANP. In een instructiefilmpje op de telefoon van een van de aangehouden verdachten werd uitgelegd hoe de dozen in elkaar moesten worden gezet.

Normaal gesproken vernietigd

Normaal gesproken worden de spullen vernietigd, maar omdat het poeder van een prima kwaliteit is, hebben OM en FIOD besloten het waspoeder te schenken aan een goed doel. De voedselbank heeft het spul deze week opgehaald. De dozen zijn wel vernietigd.

Beeld: FIOD