112

Vandalen bekladden oorlogsgraven in Mierlo: hakenkruis op kapel

In het Brabantse Mierlo hebben onbekenden in de nacht van donderdag op vrijdag graven op de Britse oorlogsbegraafplaats met zwarte verf beklad. Op de binnenmuur van de kapel is een groot hakenkruis te zien.

Dat bevestigt de politie vrijdag na berichtgeving door Omroep Brabant. Vrijdagochtend kwamen er meerdere meldingen binnen over de vernielingen. De herdenking die voor aankomende dinsdag gepland staat op de begraafplaats gaat gewoon door, aldus een woordvoerder van de gemeente Geldrop-Mierlo.

Op de buitenmuur van de kapel staat in grote letters ‘MH 17 lie’ (MH 17-leugen) gekalkt. Ook enkele witte grafzerken op het ereveld zijn beklad met zwarte letters.

Meerdere bekladdingen

De politie in Mierlo sluit niet uit dat er meerdere bekladdingen zijn geweest in het Brabantse dorp. Zo is er elders een bord met een plattegrond ondergespoten. Er wordt onderzocht of beide incidenten iets met elkaar te maken hebben.

Mensen die meer weten over de bekladdingen of er een zien, worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

75 jaar bevrijding

De vernielingen op de begraafplaats vallen samen met de aanloop naar de herdenking van de bevrijding van dit deel van Brabant. Zaterdag 21 september is het 75 jaar geleden dat Mierlo door geallieerde troepen werd bevrijd.

De Mierlo War Cemetry werd in het voorjaar van 1945 opgericht. Op de plek aan de Geldropseweg liggen soldaten begraven die omkwamen tussen september en november 1944, tijdens en na de bevrijdingsoperatie Market Garden.

Op de oorlogsbegraafplaats zijn in totaal 664 graven, bijna allemaal Britse soldaten. Verder liggen er vijf Australiërs, vier Canadezen en een Nederlander begraven. Van zeven gevallenen is de identiteit nooit vastgesteld.

ANP/Beeld: SQ Vision