Misdaad

Zoontje werd onzedelijk betast door zwemstagiair: 'Vertrouwen in de mens beschadigd'

Zwemstagiair Matthew A. maakte niet zes slachtoffertjes, maar acht. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszitting. De impact bij de familie van de ontuchtslachtoffers is groot. “Het blinde vertrouwen in mensen is beschadigd.”

Hij weet het nog goed, de vader van één van de slachtoffers. Zijn zoontje van zes gaf in eerste instantie geen kik toen ze een klacht over leerling-zweminstructeur Matthew A. met hem bespraken, afgelopen mei. Maar niet veel later werd duidelijk dat A. meer slachtoffers had gemaakt.

‘Je wereld stort in’

“Toen heeft mijn vrouw, zij heeft een pedagogische achtergrond, onze zoon op de man af gevraagd: is er wat gebeurd? Dan hoor je dat ook hij onzedelijk is betast en stort je wereld in. Het leek lange tijd een nachtmerrie waar je maar niet wakker van wordt.”

Vanaf dat moment is het leven van deze vader en zijn vrouw een achtbaan. Aangifte bij de politie, verhoren, onderzoek, ze moesten het allemaal doorstaan. En ook nu, tijdens de processen over en tegen Matthew A., komt alles weer terug.

Alsof we gefaald hebben

“Met ons als ouders gaat het nu ronduit slecht”, zegt de vader. “We hebben er verschrikkelijk veel moeite mee. Mijn vrouw en ik voelen ons gefaald als ouder. We hebben ons kind niet kunnen beschermen tegen zo’n persoon.”

De vader van het zesjarige slachtoffer hekelt dat hij veel informatie uit de media moet vernemen. Zo bleek dat de zwemstagiair niet voor het eerst over de schreef ging. Hij had al een zedenverleden, maar kon toch aan de slag als zwemleraar. Voor deze ouders is het duidelijk: de nieuwe zedendelicten hadden voorkomen kunnen worden.

‘Instanties hebben gefaald met zwemstagiair’

“Meerdere instanties hebben volgens ons gefaald. Matthew A. had een zedenachtergrond en kon toch een opleiding gaan volgen tot sportinstructeur en zwemleraar worden. Dan kom je altijd met kleinere kinderen in aanraking.”

“De zwemclub heeft geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd aan Matthew A. en hem gewoon binnen laten lopen. Hij heeft bij vier instanties overal tussendoor kunnen lopen en gewoon kunnen doen wat hij in het verleden ook deed. Een simpele VOG was voldoende geweest om tegen de lamp aan te lopen.”

Ouders van verschillende slachtoffertjes willen dan ook het zwembad en zwemvereniging Neptunus in Arnhem aansprakelijk stellen.

Op de radar van de landelijke politiek

De vader van het zesjarige slachtoffer hoopt dat de media-aandacht voor deze zaak ervoor zorgt dat de landelijke politiek in actie komt. “Want daar moet iets veranderen. Dat is het hogere doel. Ik wil dat dit niet nog eens gebeurt. Niet met mijn zoon, maar met niemands zoon en dochter.”

Met zijn zoon gaat het inmiddels naar omstandigheden heel goed. “We hopen van harte dat dat zo blijft. In principe heb ik nog dezelfde zoon als die ik hiervoor had, daar ben ik heel gelukkig mee. Maar helaas geldt dat niet voor alle slachtoffertjes.”