Misdaad

Ontslagen brandweerman Mike krijgt toch gelijk van de rechter

De ontslagen brandweerman Mike van der Linden heeft van de rechter op alle punten gelijk gekregen. De man werd ontslagen vanwege plichtsverzuim omdat hij zich op social media tegen de korpsleiding zou hebben uitgesproken. Maar de rechter oordeelde ander: het ontslag was onterecht.

Aanleiding voor de uitlating op social media tegen de korpsleiding was de werkwijze van brandweercommandant Leen Schaap. “Meneer Schaap was bij de brandweer gehaald om de cultuur te doorbreken. Er zou sprake zijn van seksisme, pesten, racisme enzovoorts, maar wij herkenden ons hier niet in. Hij bleef continu in de media spuwen over de brandweer, maar intern nam niemand contact met ons op”, vertelt Mike van der Linden.

Hij onderschrijft dat er een aantal incidenten zijn geweest, maar vindt het onterecht dat iedereen over een kam wordt geschoren. “Ik ben geen racist of seksist.”

Veel steun

Tegen zijn ontslag ging Mike in beroep en kwam de zaak in mei voor de rechter. Tijdens de rechtszaak kwam een tiental brandweermannen om hem te steunen. “Dat zoveel collega‚Äôs naar de rechtbank zijn gekomen om mij te steunen zegt al genoeg. Ik heb 18 jaar bij de brandweer gewerkt en goed gefunctioneerd.”

Hij is blij met de uitspraak van de rechter, maar weet niet of hij snel weer aan het werk kan. “Ik ben vorig jaar ziek geworden. Ik heb nog steeds een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en word daar nog voor behandeld. Ik heb zoveel ellende meegemaakt en wil een positieve toekomst. Als je zoveel reanimaties meemaakt zit je op een gegeven moment vol.”

Vertrouwensbreuk

De brandweercommandant werd per 1 oktober van vorig jaar ontslagen. De reden: de onherstelbare vertrouwensbreuk tussen hem en de brandweerkorps. Een dieptepunt voor hem waren de uitspraken die zijn voormalig leidinggevende van Schaap deed tijdens een interview met AT5. In dat interview vertelde Schaap dat hij niet onder de indruk was van het aantal brandweermannen dat aanwezig was tijdens de commissie Algemene Zaken en noemde de gepensioneerde brandweermannen weg als ‘bejaarden’.