112

Boze boeren verbranden Brabantse vlaggen na teleurstellende beslissing provincie

Brabantse boeren hebben tot diep in de nacht geprotesteerd bij het provinciehuis in Den Bosch. De boeren waren niet tevreden met de beslissing van de provincie.

Het is inmiddels weer rustig rond het provinciehuis in Den Bosch maar dat was in de nacht van vrijdag op zaterdag wel anders. De demonstranten blokkeerden korte tijd de ingang van het gebouw en staken daar de Brabantse vlag in de fik. Na een tijdje werden zij daar verdrongen door de ME, die massaal aanwezig was bij en rondom het provinciehuis.

Geen handreiking

De Brabantse boeren protesteren al de hele week tegen het strenge stikstofbeleid en andere milieuregels. Iedere boer in de provincie moet voor 1 april 2020 een vergunning hebben aangevraagd voor een milieuvriendelijke stal. Noord-Brabant loopt daarmee voor op de rest van het land, omdat de provincie in 2017 al zag dat er te veel stikstof werd uitgestoten.

Een handreiking van de provincie om een aantal boeren uitstel te geven, was niet voldoende voor de actievoerders.

Knelgevallen

Mark van den Oever van Farmers Defence Force was vlak voor de stemming van de provincie nog  ‘gematigd positief’ over een goede uitkomst voor de boeren. ”Wij hopen vooral dat de vele ‘knelgevallen’ meer ruimte krijgen om hun bedrijf te blijven runnen.”

De boeren wilden dat de datum werd verlegd van 1 april naar 1 december. Dan is er meer bekend over de landelijke maatregelen, die mogelijk beter voor de boeren uit kunnen pakken. Toen bekend werd dat dit niet gebeurde, werd de sfeer op het plein grimmiger. ”Het is een zwarte dag voor Brabant. Ik schaam me vandaag een Brabander te zijn. Ik was vandaag het liefst een Fries geweest”, aldus Van den Oever na de teleurstellende beslissing.

Vlaggenverbranding

De Noord-Brabantse vlag voor het provinciehuis werd naar beneden gehaald en andere provincievlaggen werden in brand gestoken. Veel boeren waren met een Friese vlag naar het provinciehuis gekomen, omdat Friesland twee weken geleden nadat boeren het provinciehuis binnen waren gegaan bekendmaakte het stikstofbeleid te herzien.

Ook werd er een giertank, waar water in zat, leeg gespoten op het plein voor het provinciehuis. Enkele boeren staken ook vuurwerk af.