Politiek

Kamer vindt dat het afgelopen moet zijn met onnodige herkeuringen voor rijbewijs

Mensen met een stabiele ziekte hoeven niet telkens opnieuw een medische keuring aan te vragen voor een rijbewijs. Een meerderheid in Tweede Kamer wil dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onnodige herkeuringen schrapt.

Mensen die genezen zijn van een ziekte, of een aandoening hebben die niet verandert, moeten nu nog worden herkeurd bij de aanvraag van een rijbewijs. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor iemand die autisme heeft.

Kan dit niet makkelijker?

Het CDA wil dit voortaan beter regelen en vooral makkelijker maken. Een voorstel van de partij kreeg steun in de Kamer. Het CBR moet goed kijken naar de lijst van aandoeningen waarvoor een herkeuring nodig is. Zo’n herkeuring kost een hoop tijd en geld.

“Het is veel eerlijker wanneer je deze kosten, die steeds verder oplopen, voor mensen kunt besparen”, zegt CDA-Kamerlid Wytske Postma. “Het is niet uit te leggen dat iemand steeds moet terugkomen, zonder dat er iets veranderd is aan de kwaal.”

Lees ook: Het duurt nog wel even voor de CBR-wachttijden zijn weggewerkt

Door het mes in de lijst met herkeuringen te zetten, hoopt de Kamer bovendien dat de druk op het CBR iets afneemt. De organisatie kampt met enorme problemen en lange wachttijden voor onder anderen ouderen en mensen met een aandoening die hun rijbewijs willen verlengen.