Gezondheid

Onderzoek naar misbruik gehandicapte jongeren bij zorgstichting in Gennep

De politie is een onderzoek begonnen naar mishandeling en misbruik bij zorgstichting Dichterbij in het Limburgse Gennep. De stichting zegt zelf aangifte te hebben gedaan tegen een aantal uitzendkrachten. De situatie kwam afgelopen najaar aan het licht.

“Dichterbij heeft toen maatregelen genomen om de veiligheid van de cliënten en de kwaliteit van zorg te waarborgen. De samenwerking met het uitzendbureau dat voor Dichterbij werkzaam was, is direct beëindigd”, aldus de mededeling. Verder wil Dichterbij niet op de affaire ingaan. De stichting “is in afwachting van de uitkomsten van het politieonderzoek”.

Een politiewoordvoerder zegt dat er meerdere aangiftes zijn gedaan, maar kan eveneens nog niets over de zaak zeggen. De mishandelingen, verwaarlozingen en het mogelijk misbruik van kinderen en jongvolwassenen zou volgens aangevers mogelijk maandenlang geduurd kunnen hebben. De mensen die naar de bewuste locatie gingen zijn soms ernstig beperkt en konden vaak niet praten. Ze zouden zijn mishandeld door tijdelijk personeel, afkomstig van een uitzendbureau dat stichting Dichterbij had ingeschakeld vanwege het personeelstekort.

Ernstige gehandicapte Jesse slachtoffer

Annemarie Lathouwers, moeder van de ernstig gehandicapte Jesse, trok een kleine anderhalve week geleden door middel van een bericht op Facebook aan de bel: “[…] Dus ik ben niet boos, maar woest. We zijn ruim een half jaar verder en we weten nog niets, niet wie het gedaan hebben en niet wat voor straf ze krijgen, helemaal niets. De zorginstelling houdt zich van de domme en lijkt er mee weg te komen en zo ook het uitzendbureau. Natuurlijk snap ik dat bewijsvoering lastig is met deze groep. Het gros kan niet eens vertellen wat er gebeurd is. Maar dat we na een half jaar als soort van onnozele de mond worden gesnoerd kan ik niet langer verdragen.”

De moeder schrijft verder: “Mijn gevoel dat ‘het niet goed was’, iedere keer als ik hem bracht, bleek helaas goed. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik daar niet naar geluisterd heb.”

De gezondheidsinspectie is in november op de hoogte gebracht, maar kan ook geen inhoudelijke mededelingen doen. Stichting Dichterbij heeft de kwestie en de resultaten van eigen onderzoek naar de situatie destijds zelf bij de inspectie gemeld. Het eigen onderzoek voldeed aan de richtlijnen, wil de inspectie wel kwijt.

ANP/Redactie