Politiek

Ondernemers en gemeente Hellevoetsluis lijnrecht tegenover elkaar om 'patatweg'

Twee ondernemers liggen zwaar in de clinch met de gemeente Hellevoetsluis. Die wil een weg over hun grond aanleggen. En daar zijn de ondernemers, een veehouder en een naturistencamping, op z’n zachtst gezegd, niet blij mee. Vooral omdat die nieuwe weg, in de volksmond ook wel de ‘patatweg’ genoemd, er alleen maar komt omdat een grote fabriek wil uitbreiden.

Veehouder Arie Vaandrager en bestuurder Robert Hommen van naturistencamping de Brongaard in Hellevoetsluis maken zich zorgen over het voorbestaan van hun bedrijven. Frietproducent Farm Frites – die bij hun in de buurt zit – wil een zonnepark aanleggen en om de nodige vergunningen te krijgen moeten ze van de gemeente de toegangsweg naar de fabriek om laten leggen. Want door uitbreidingen van de frietproducent rijden er straks geen 600, maar 900 vrachtwagens af en aan naar de fabriek.

Doorn in het oog

Het is de gemeente al twintig jaar een doorn in het oog dat deze vrachtwagens door een wijk in Hellevoetsluis rijden, dus er moet iets tegenover staan om de vergunningen te krijgen voor het zonnepark.

Echter, de beste optie voor de nieuwe weg – aldus de gemeente en de frietproduct – is als de weg dwars door het weiland van veehouder Arie Vaandrager gaat. En de weg snijdt ook een stuk van de camping af.

Alles tegen elkaar opwegen

De gemeente zegt in een reactie dat er eerst verder onderzoek plaatsvinden om tot een goed tracé te komen. ”Alle opties moeten daarin worden meegenomen, waarna een ‘maatschappelijke kosten-baten-analyse’ wordt gemaakt. Daarbij wegen dan niet alleen de kosten mee, maar bijvoorbeeld ook de gevolgen voor omwonenden, voor het landschap, of voor grondeigenaren in de omgeving. Het college van B&W gaat daarmee aan de slag, maar we kunnen hier nu verder nog niks over zeggen, dit onderzoek moet nog plaatsvinden.”

Maar Vaandrager en Hommen zijn er niet gerust op. ”Ondertussen blijven wij in onzekerheid zitten”, zegt Vaandrager. ”Ze houden ons aan het lijntje’, zegt Hommen.

Tot 24 juli kunnen bewoners hun zienswijze over het aanleg van het zonnepark indienen bij de gemeente.