Oma voor de rechter na waarschuwen kleinkinderen tegen zedendelinquent

De 61-jarige Reina van Loo uit het Gelderse Hierden en haar 33-jarige dochter Manon Nijenhof uit Harderwijk moeten zich woensdag verantwoorden tegenover de rechter. Dit omdat ze hun (klein)kinderen en kinderen uit de buurt wilden waarschuwen voor een zedendelinquent.

Zorgmedewerker Van Loo wordt verdacht van het schenden van haar beroepsgeheim en haar dochter wordt verdacht van smaad. Wat is er gebeurd? Tot haar grote schrik ziet de 61-jarige Van Loo vorig jaar september een veroordeeld zedendelinquent flyers uitdelen in het buurtje in Harderwijk waar haar dochter en twee van haar kleinkinderen wonen. Begeleiding ziet ze niet.

Ze herkent de man omdat ze hem tijdens haar vorige baan bij een zorginstelling voor mensen met een beperking zorg heeft verleend. De man zou last hebben met het in bedwang houden van zijn seksuele driften, en zou ook actief vrouwen benaderden. Ook minderjarige meisjes. Reina aarzelt geen moment en waarschuwt haar dochter. Die waarschuwt vervolgens andere ouders uit de buurt door een bericht te plaatsen in de buurtapp.

Wat weegt zwaarder?

Een volstrekt normale reactie zou je denken, maar het Openbaar Ministerie denkt daar toch anders over. Volgens het OM had oma Van Loo haar dochter nooit mogen waarschuwen, want daarmee zou zij haar beroepsgeheim hebben geschonden. En haar dochter had de buurt niet mogen waarschuwen, want daarmee maakte ze zich schuldig aan smaad.

Woensdag staan moeder en dochter voor de rechter in Zutphen. De vraag is: wat weegt zwaarder? De veiligheid van je kinderen en kleinkinderen of je beroepsgeheim?

‘Ik ben zelfs bereid om een week in de bajes te gaan zitten’

Reina van Loo heeft geen seconde spijt van haar actie: ”Het gaat mij om de veiligheid van de kinderen. Ik zag deze man in de straat van mijn kleinkinderen lopen, dus daarom heb ik gedaan wat ik heb gedaan. Ik ben zelfs bereid om een week in de bajes te gaan zitten”, vertelt Van Loo.

Ze heeft voor de zitting geen advocaat in de hand genomen. ”Het gaat me niet om recht te halen. Als de rechter vindt dat ik een boete moet betalen, dan doe ik dat. Het gaat mij om de veiligheid van kinderen. verklaart Oma Reina. ” Ik zit al 40 jaar bij zorginstelling ‘s Heeren Loo en daar gebeurt veel meer dan naar buiten komt. We hebben het hier niet om een dader, maar om een slachtoffer. Ik verwijt de instelling dat ze onvoldoende zorg verlenen voor deze man.”