112

OM vervolgt scoutleider die kinderen brandmerkte in scoutinggroep Goes

Het Openbaar Ministerie vervolgt een 24-jarige scoutleider uit Goes in hoger beroep voor schuld aan brandwonden. Mark B. veroorzaakte die toen hij drie scouts van 11, 11 en 13 jaar oud brandmerkte.

Dit bleek dinsdag tijdens de zitting bij het gerechtshof in Den Bosch.

Niet met opzet gebrandmerkt

Tegen de 24-jarige Mark B. is 240 uur taakstraf geëist. B. werd vorig jaar vrijgesproken, omdat hij de brandwonden niet met opzet veroorzaakte. Het OM ging in hoger beroep.

Twee jongens en een meisje liepen in de zomer van 2017 brandwonden op tijdens een ontgroeningsritueel bij de zeeverkenners. Daarbij zouden de kinderen zogenaamd worden gebrandmerkt door met een staaf met inkt de letters FN op de rug van de kinderen te stempelen. Dit zijn de initialen van Frans Naerebout, naamgever van de scoutinggroep. Om het echt te laten lijken, haalde B. de staaf door het vuur.

Na het brandmerken ging het kamp gewoon verder, de kinderen zijn niet naar een ziekenhuis gebracht. Pas aan het eind van het kamp kwam een bestuurslid langs, dat direct actie ondernam en politie en justitie heeft ingelicht. De jeugdleider is daarop op non-actief gesteld.

Lees: Scoutingleider uit Goes vrijgesproken van brandmerken kinderen

ANP/Redactie