Misdaad

OM in hoger beroep in zaak Hümeyra, nabestaanden 'ontzettend blij'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak tegen de 32-jarige Bekir E. Hij werd vrijdag veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op de zestienjarige Hümeyra.

Justitie had twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens moord, omdat hij haar met voorbedachten rade zou hebben gedood. De rechter vindt dat er onvoldoende bewijs is voor een vooropgezet en doordacht plan. Het zou gaan om een impulsieve daad doordat hij in een extreme staat van opwinding en boosheid raakte toen hij Hümeyra zag.

Familie Hümeyra ontzettend blij

De nabestaanden van Hümeyra zijn ontzettend blij dat het OM in hoger beroep gaat, vertelt advocaat Nelleke Stolk aan Hart van Nederland. “De familie vindt vooral dat in de wijze van de uitspraak totaal voorbij wordt gegaan aan wat hen is aangedaan. Zoals de uitspraak nu ligt, kunnen ze de zaak nooit, maar dan ook nooit afsluiten.”

Tijdens de uitspraak raakten de familieleden van het meisje volledig overstuur. Mannen en vrouwen schreeuwden vanaf de publieke tribune naar Bekir E. toen hij de rechtszaal werd uitgeleid. Een vrouw kwam krijsend binnen, ze kwam niet ver omdat ze werd tegengehouden.

Kijk terug: De reactie van de nabestaanden na de uitspraak

Volgens Stolk zijn enkele familieleden van Hümeyra zelfs flauwgevallen na het horen van de uitspraak. “Ze zijn vooral verbolgen over het feit dat Bekir E. veroordeeld is voor doodslag en niet voor moord”, aldus Hart van Nederland-verslaggever Maike Senders afgelopen vrijdag. Op doodslag staat een lagere straf, maximaal vijftien jaar.

Een jaar geleden

Woensdag is het een jaar geleden dat Bekir E. Hümeyra van dichtbij doodschoot in de fietsenstalling onder haar school. “De familie is nu dus vooral daarmee bezig”, zegt Stolk. Maar het hoger beroep sterkt ze wel. “Het heeft altijd het risico in zich dat het alsnog doodslag blijft. Maar dan is er in ieder geval nogmaals naar gekeken en is alles eruit gehaald.”

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: ANP