Misdaad

OM eist in hoger beroep 18 jaar voor doodschieten Raja Draaisma

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep 18 jaar cel geëist tegen Ferry de G. voor de moord op Raja Draaisma. De eis ligt hoger dan de 12 jaar cel die de verdachte eerder kreeg opgelegd door de rechtbank.

De 38-jarige De G. berooft in juni 2015 zijn 35-jarige ex-vriendin van het leven bij haar woning in Hoofddorp, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Hij schiet haar drie keer neer. Aan de moord ging maandenlange stalking vooraf. Na zijn veroordeling door de rechtbank ging de verdachte in hoger beroep.

Geen noodweer

Volgens het OM handelde verdachte Ferry de G. niet uit noodweer. De advocaat-generaal gelooft niet dat er gevochten is om het vuurwapen. “Verdachte heeft heel bewust drie keer van dichtbij op Raja geschoten. Eerst twee schoten op buik en borst. Ik ga ervan uit dat ze daarna is gevlucht en vervolgens van achteren in haar hoofd is geschoten. Hij heeft doelbewust en gericht geschoten en haar van het leven beroofd”, aldus de advocaat-generaal.

Voor het gerechtshof eist het OM 18 jaar cel omdat hij nooit spijt heeft getoond. Ook vindt de advocaat-generaal dat de verdachte zich op geen enkele manier heeft ingeleefd in het verdriet van de nabestaanden.

Nabestaanden aan het woord

De zaak begon donderdag met het voorlezen van slachtofferklaringen van de beide ouders en de dochter van Raja. Zij is nu 12 jaar oud. De moeder begint: ”Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan Raja denk. De beelden van haar in een doodskist staan op mijn netvlies gebrand. Het is een marteling om telkens weer geconfronteerd te moeten worden met een verdachte die nooit spijt heeft getoond. Ik hoop dat ik hem nu voor de laatste keer hoef te zien. Ik hoop dat het recht zal zegevieren”, weet de emotionele moeder tot slot te vertellen.

Lees ook: Nabestaanden vermoorde Raja lezen emotionele verklaring voor: ‘Wij missen haar ontzettend’

De vader van Raja hekelt voor het feit dat de verdachte nooit iets van berouw of spijt heeft getoond richting de familie: ”Er is geen enkele spijtbetuiging gekomen in al die jaren, geen schaamte, hij heeft nimmer verantwoording afgelegd voor het feit dat hij een jonge vrouw haar leven ontnam.”

Dochter Raja Draaisma spreekt

Tot slot krijgt de 12-jarige dochter van Raja spreektijd. Ze houdt het kort en krachtig: ”We hadden samen een leuk leven. Voor mij maakte ze altijd tijd ondanks dat ze zes dagen per week moest werken. Mijn moeder is en was de beste moeder die iemand ooit kon wensen. Ik mis haar ontzettend. En ik ben niet de enige die haar gaat missen”, vertelt de dochter verder. ”Mijn moeder had naast familie ook veel vriendinnen die haar erg gaan missen.”