Opmerkelijk

Nostalgie: Tik Tak vanaf vandaag terug op tv

Hele generaties groeiden ermee op: rond etenstijd een paar minuutjes Tik Tak op televisie. Met vooral heel rustige animaties, zoals de tikkende klok, het dierenmozaïek en het danseresje. Een zen-moment voor peuters en kleuters, maar ook voor hun ouders. De eerste uitzending was op 1 november 1981. In 2006 verdween het van de buis. Vanaf maandag gaat de Belgische zender Ketnet Junior (van de VRT) het weer uitzenden, in een nieuw jasje.

Volgens Ketnet ontstond de serie ooit toen de Belgische regisseur Mil Lenssens op een zaterdagavond bij vrienden merkte hoe de jongste kinderen gebiologeerd keken naar de lottotrekking. Ze waren kennelijk geboeid door de kleuren, beweging, ritme en muziek, en vooral ook voorspelbaarheid en herhaling. Tik Tak was te zien in minstens dertig landen. Ook in Nederland werd het uitgezonden.

Van het oude Tik Tak zijn 366 afleveringen opgenomen, die steeds werden herhaald. De nieuwe afleveringen zijn precies vijf minuten lang. Er zijn er 32 opgenomen en volgens een woordvoerster van de VRT “kunnen we daar vanwege de herhalingen wel even mee voort”.

Bekijk hieronder de eerste aflevering van de nieuwe serie:

https://www.youtube.com/watch?v=Ntz3jhmM-3g