Politiek

Noord-Hollandse boeren willen zich 'ludiek' aansluiten bij Friesland om stikstofregels

Noord-Hollandse boeren hebben zich vandaag ludiek bij Friesland gevoegd. De boeren zijn ontevreden over de stikstofregels van de provincie Noord-Holland die strenger zijn dan die van Friesland.

“Wij als plattelanders van Noord-Holland willen ons af gaan scheiden van Haarlem en Amsterdam. We willen ons gaan voegen bij de provincie Friesland”, legt één van de organisatoren uit.

Op de agenda van provincie

Ondanks dat het om een ludieke actie gaat, willen de boeren dat het idee wel in het provinciehuis besproken wordt. “We hebben een burgerinitiatief gestart. We moeten 5000 handtekeningen hebben. Dan kunnen we op de agenda zetten bij de provincie dat we ons kunnen afscheiden van Noord-Holland en ons bij Friesland willen voegen.”

De Friese en Noord-Hollandse boeren hebben vrijdagmiddag de vlaggen van hun provincie met elkaar geruild. Het doel van de protestactie is dat de provincie Noord-Holland net zoals Friesland versoepelde stikstofregels krijgt. De Friese boeren steunen de collega’s uit Noord-Holland in hun standpunt

Zestig boeren in actie

Na de ontmoeting op de Afsluitdijk trekken de boeren naar het provinciehuis in Haarlem om een signaal af te geven aan het provinciebestuur. De verwachting is dat er ongeveer zestig boeren bij het protest aanwezig zullen zijn.